- 31 March 2023
- 526
- 0
1 Nisan Şaka Günü
Şaka, çevremizle olan ilişkilerimizi düzenleyen bir araç. Şaka ile kimlik inşa ediyoruz. Toplumda gruplar oluşturuyor ya da gruplara dâhil oluyoruz. Ancak şaka yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar var. Bir şaka yaptığınızda hem birilerini güldürebilir, hem de birilerini incitebiliriz. Yer aldığımız gruptaki insanlarla yakınlaşırken, dışında kaldığımız grubun insanlarına yabancılaşabiliriz. İşte bu nedenlerden dolayı, şaka yaparken karşımızdaki kişinin hassas noktalarına dikkat etmeli; onları kırmadan, incitmeden şakalarımızı yapmalıyız.
En yaygın olarak bilinen şakanın, 1 Nisan şakası olduğunu biliyoruz. Dünyanın hemen her ülkesinde gelenekselleşmiş olan 1 Nisan şakaları, uzun yıllardan beri yapılmaya devam ediyor. Şakanın dozunu abartanlar istenmedik sonuçlar ortaya çıkarsa da masum şakalar eğlenceli anların yaşanmasını sağlıyor.
Farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler içeren 1 Nisan Şaka Günü, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktaydı. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanıyor.
1 NİSAN ŞAKA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını 1 Nisan’dan Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler.
Günümüze kadar yaygınlaşarak gelen 1 Nisan Şaka Günü, hepimizin yüzünü güldürüyor. Farklı şakalar üretmeye çalıştığımız 1 Nisan Şaka Günü tüm şaka severlere kutlu olsun. Hiç kimseyi üzmeyen şakalarla neşeli bir şaka günü diliyoruz.
Kuru soğana elma şekeri süsü verip kardeşinize ve aile üyelerine ikram etmeye ne dersiniz?